Gjeldsproblemer?
Noen av vilkårene for å få gjeldsordning
Home
Oasen Kreativt Senter
Gode Råd

Skyldner må etter beste evne ha forsøkt å løse sine gjeldsproblemer på egen hånd, eller søkt bistand, fortrinnsvis i sin hjemkommune.
Skyldner må være "varig ute av stand" til å oppfylle sine forpliktelser. Det betyr at man ikke klarer å nedbetale sin gjeld i overskuelig fremtid.

Skyldner må ikke være i en situasjon hvor åpning av gjeldsforhandlinger vil virke "støtende" på andre skyldnere eller samfunnet for øvrig. Her vektlegges bl.a. om store deler av gjelden nylig er stiftet, om skyldner på sterkt klanderverdig måte har unnlatt å oppfylle sine forpliktelser, en betydelig andel av skyldners gjeld er skatte- og avgiftsgjeld, og om skyldner kan klandres for forhold knyttet til denne.

Dessuten vil en skyldner som gir feilaktige opplysninger til namsmyndighetene i forbindelse med saken bli nektet gjeldsforhandlinger.

Stortinget har vedtatt at livsoppholdssatser under gjeldsordning (gjeldsordningssatsene), bør utgjøre 85% av minstepensjonen slik den er til enhver tid.

I henhold til rundskriv fra Barne- og Familiedepartementet er fastsatt gjeldsordningssats fra 01.07.2007 for enslige og ektefeller/samboere pr måned, henholdsvis kr. 8.487 og kr. 15.555. For barn gjelder egne livsoppholdssatser ut fra barnets alder.

Kommer man inn under lovens betingelser, kan all gjeld som er omfattet av gjeldsordningen,
- bortsett fra visse sikrede pantekrav - etter gjeldsordningsperiodens slutt bli slettet.

Etter at gjeldsordningsperioden er over, inntrer en 2-års periode hvor kreditorene kan ha rett til å kreve en tilleggsbetaling dersom skyldner mottar arv, gevinst og lignende av betydelig omfang. Dette må skyldner melde fra om.

Her er vektlagt at loven ikke må oppfattes som en lettvint mulighet til å flykte fra sine gjeldsproblemer. Gjeldsordningsloven er "nødventilen" når alle andre løsninger på gjeldssituasjonen er forsøkt.

Jorunn Sandaas Berthelsen